Va invitam alaturi de noi
Abonati-va la newsletter

RUBEOLA

Ce este rubeola?

Acesta boala eruptiva, fara probleme pentru copil si pentru adult, este cauzata de un virus. Pune, insa, probleme serioase atat embrionului, cat si fatului. In ciuda campaniilor de vaccinare incepute in anii 1980, inca se mai inregistreaza 10 infectii la 100 000 de sarcini in fiecare an. Totusi, introducerea vaccinului anti-rubeola o data cu cel impotriva oreionului si rujeolei a ameliorat situatia.

Cum se propaga virusul?

Se transmite direct de la o persoana la alta pe calea aerului si prin saliva, adica foarte usor. Transmiterea virusului la fat este sistematica? Riscurile sunt destul de mari, in special la inceputul sarcinii, pana in saptamana a 12-a de amenoree. Tot in acesta perioada, consecintele pentru fat pot fi foarte grave: lipsa auzului, a vazului, probleme ale inimii si ale sistemului nervos central. Intre saptamanile a 12-a si a 18-a, riscurile de contaminare raman ridicate, insa urmarile nu sunt la fel de grave. Dupa saptamana a 18-a contaminarea fatului nu mai poate avea repercursiuni.

Cum se depisteaza rubeola?

Pe langa analizele prenuptiale sau de la inceputul sarcinii, este obligatoriu sa se faca si un test serologic. Rezultatele pozitive arata ca viitoarea mama a intalnit deja virusul. Daca sunt negative, se ia o noua analiza de sange, in saptamana a 20-a de amenoree, pentru a vedea daca a contactat virusul. In cazul in care mama a fost infestata inainte de saptamanile a 18-a sau a 20-a de amenoree, se va face o punctie a lichidului amniotic pentru a se observa daca virusul a fost transmis fatului.

Daca fatul a fost contaminat, exista vreun tratament?

Nu, nici unul. In functie de gradul afectiunii, cuplul ar putea fi sfatuit chiar sa intrerupa sarcina. Deci, va recomandam sa faceti vaccinul contra rubeolei inainte de sarcina!