Va invitam alaturi de noi
Abonati-va la newsletter

CITOMEGALOVIRUSUL

Ce este acest virus?

El apartine aceleiasi familii de virusi din care face parte herpesul. Infestarea, manifestata prin febra prelungita este benigna pentru adulti si pentru copii sanatosi. In schimb, transmis prin viitoarea mama, virusul provoaca fatului malformatii.

Cum se poate preveni acesta boala?

Acest virus se afla in saliva si urina persoanelor infestate. Daca sunteti insarcinate si cresteti copii sau lucrati intr-un colectiv numeros, cum ar fi o cresa sau gradinita, trebuie sa luati anumite masuri. De exemplu: sa va spalati mainile dupa schimbarea copiilor, sa nu folositi lingurile acestora, sa nu mancati dupa ei. In general este bine sa se evite intrarea in contact cu saliva si urina unui copil. Aceste sfaturi de igiena pot parea simpliste, dar s-au dovedit eficiente. Trebuie urmate si de tata.

Contaminarea fatului se produce automat?

Spre deosebire de celelalte infectii, riscul transmiterii ramane constant de-a lungul intregii sarcini. Variaza de la 30 la 50%. O contaminare precoce poate provoca o anomalie cerebrala, fatul suferind sechele in 10% dintre cazuri.

Sunt obligatorii analizele de depistare a acestui virus?

Testul serologic nu este obligatoriu, daca sunteti in contact in permanenta cu cei mici ar trebui sa va faceti sistematic o verificare medicala. Numai 50% dintre viitoarele mame au fost infestate cu acest virus inainte de sarcina si sunt protejate in mod natural, gratie anticorpilor.

Daca mama este infestata in timpul sarcinii?

Daca este vorba de un prim contact cu acest virus (ceea ce numim o prima-infestare), trebuie facuta o amniocenteza, pentru a va asigura ca fatul nu a fost atins. Dar, in 10% dintre cazuri diagnosticul prenatal nu este fiabil. Viitoarea mama va fi sfatuita sa mareasca numarul de ecografii, chiar daca ele nu pot sa masoare intotdeauna gravitatea sechelelor. In cazul unor leziuni importante, vizibile la ecografie, ar fi bine ca medicul sa pledeze in fata cuplului pentru intreruperea sarcinii.

Exista tratamente?

Da, dar nu pot fi administrate unei viitoare mamici, deoarece sunt prea toxice, atat pentru mama cat si pentru fat.