SUBPROGRAMUL National de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer 2024 al Ministerului Sanatatii

Criteriile de eligibilitate pentru includerea în subprogram sunt următoarele:

  1. cupluri infertile care au indicaţie pentru efectuarea procedurii FIV/ET;
  2. membrii cuplului au calitatea de asigurat în conformitate cu prevederile art. 222 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  3. cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de spermă sau mama surogat);
  4. vârsta femeii cuprinsă între 24 şi 40 de ani;
  5. indexul de masă corporală al femeii cu valori cuprinse între 20 şi 25;
  6. rezerva ovariană în limite normale probată prin valoarea AMH > 1,1 ng/ml.

Beneficiarii subprogramului: cuplurile infertile, definite drept cuplurile care nu au avut capacitatea de a se reproduce fără a folosi mijloace anticoncepţionale timp de 1 an de activitate sexuală neprotejată sau cărora li s-a diagnosticat o afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competenţă în tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată medical.

Documentele necesare înscrierii sunt:

  1. cerere pentru includerea în subprogramul FIV/ET semnată de membrii cuplului (descarcati ANEXA 1);
  2. copii după actele de identitate ale membrilor cuplului;
  3. adeverinţe eliberate de casa de asigurări de sănătate din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a membrilor cuplului, documente originale, emise cu maxim 60 de zile înaintea depunerii dosarului sau orice alte documente conform legii, care să probeze calitatea de asigurat;
  4. adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie din care să rezulte înălţimea, greutatea şi indexul de masă corporală al femeii – document emis cu maxim 60 de zile înaintea depunerii dosarului;
  5. documente medicale din care sa rezulte setul minim de investigașii efectuate pentru femei și pentru bărbați necesare în stabilirea diagnosticului, indicației terapeutice și riscurilor medicale al cuplului solicitant și altele considerate relevante;
  6. un document medical din care să rezulte indicatia medicala pentru realizarea procedurii de FIV/ET, eliberat de un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competență în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umana asistată medical, emis cu maxim 60 de zile înaintea depunerii dosarului;(accesati Programari Online)

     7.1.declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că solicitanţii au depus un singur dosar la sediul unei singure unităţi sanitare care derulează subprogramul FIV/ET şi că nu au mai beneficiat în trecut de o altă procedură finanţată din bugetul Ministerului Sănătăţii; în declaraţie se consemnează în mod obligatoriu aserţiunea “Sub sancţiunile aplicate faptei de fals şi uz de fals în acte publice, conform prevederilor Codului penal, declar că datele din declaraţie sunt corecte şi complete.” (descarcati ANEXA 2).

     7.2. declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că solicitanţii nu au beneficiat şi nu vor beneficia, în decursul unui an calendaristic, de acordarea unui sprijin financiar în cadrul Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure pentru creşterea natalităţii, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.103/2022, derulat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale; în declaraţie se consemnează în mod obligatoriu aserţiunea “Sub sancţiunile aplicate faptei de fals şi uz de fals în acte publice, conform prevederilor Codului penal, declar că datele din declaraţie sunt corecte şi complete” (descarcati ANEXA 3).

  1. Consimtamant pentru protectia datelor (descarcati ANEXA 4).

Dosarul cu documente pentru inscriere vor fi depuse fizic la Spitalul Euromaterna, programandu-va la receptia Euromaterna (Tel. +40 241 60 55 55).

Activitățile finanțate în cadrul Subprogramului National FIV/ET (finantarea se face la un tarif de 10.000 lei/procedura FIV/ET numai in conditiile efectuarii tuturor activitatilor prevazute mai jos):

  1. prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară, efectuată sub anestezie locală sau sedare, după caz;
  2. procesarea spermei;
  3. inseminarea ovocitelor pentru fertilizare spontană;
  4. cultivarea embrionilor 72 de ore;
  5. transferul embrionar;
  6. monitorizarea evoluţiei cazului, care constă în:

      6.1. efectuarea testului seric ˙ HCG după 2 săptămâni de la transferul embrionar;
      6.2. consult ginecologic şi ecografic, la 6 săptămâni de la realizarea activităţii prevăzute la punctul 3.,
dacă testul ˙ HCG este negativ;
      6.3. monitorizarea ecografică a sarcinii la 6 săptămâni de la realizarea activităţii prevăzute la punctul 3., dacă testul ˙ HCG este pozitiv.

Valoarea bugetului pentru “Programul national de transplant de organe, tesuturi si si celule de origine umana – Subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer” al Spitalului Euromaterna conform contractului este in valoare 60.000 lei.