SARCINA EXTRAUTERINĂ

Sarcina incepe prin fertilizarea ovulului de catre spermatozoid, care in mod normal se ataseaza de mucoasa uterina. Sarcina ectopica se produce cand ovulul fertilizat se fixeaza in afara uterului. Din punct de vedere al localizarii ovulului fertilizat, majoritatea sarcinilor ectopice – peste 90% dintre cazuri – se produc la nivelul uneia dintre trompele uterine. Pe masura ce sarcina avanseaza, poate determina ruptura trompei uterine, care poate sa provoace hemoragie interna majora, o urgenta amenintatoare de viata, care necesita interventie chirurgicala imediata. Exista si situatii cand sarcina ectopica se produce in alte zone, precum ovarele, cavitatea abdominala sau in portiunea inferioara a uterului (colul uterin).

Semne si simptome

Initial, pacientele post sa nu observe nimic. Totusi, unele femei cu sarcina ectopica prezinta semnele obisnuite ale sarcinii – absenta menstruatiei, durere la nivelul sanilor si greata. Testul de sarcina efectuat din sange sau din urina va iesi pozitiv. Totusi, o sarcina ectopica nu poate continua ca o sarcina normala. Semnele si simptomele se intensifica pe masura ce ovulul fertilizat se dezvolta intr-un loc nepotrivit. Alte semne timpurii ale sarcinii ectopice pot fi:

  • Sangerare vaginala anormala
  • Durere lombara (in partea inferioara a spatelui)
  • Durere lombara (in partea inferioara a spatelui)

In aceasta etapa, poate fi dificil de stiut daca este vorba de o sarcina implantata normal sau de o sarcina ectopica. Sangerearea anormala si durerea pelvina trebuie comunicate medicului obstetrician-ginecolog sau unui alt specialist.

Pe masura ce sarcina ectopica creste, pot sa apara probleme mai severe, in special daca o trompa uterina se rupe. Simptomele pot fi urmatoarele:

  • Durere severa brusca la nivelul abdomenului sau pelvisului
  • Durere de umar
  • Slabiciune, ameteala sau lesin.

O ruptura la nivelul trompei uterine poate provoca hemoragie interna care ameninta viata. In acel moment aceasta patologie devine o urgenta si se manifesta cu durere brusca, severa, durere de umar sau slabiciune.

Deseori, primul semn al unei sarcini ectopice este durerea pelvina. Si sangerarea vaginala usoara se poate produce. Daca sangele curge din trompa uterina, se poate resimti durere abdominala care creste in intensitate, precum si nevoia de a merge la toaleta pentru scaun sau disconfort pelvin.

Care sunt cauzele?

O sarcina tubara – cel mai frecvent tip de sarcina ectopica – se produce cand ovulul fertilizat ramane prins in drumul catre uter, frecvent din cauza ca una dintre trompele uterine este afectata de inflamatie sau prezinta deformari. Dezechilibrele hormonale sau dezvoltarea anormala a ovulului fertilizat pot, de asemenea, sa aiba o contributie.

De asemenea, infectiile genitale oculte sau netratate pot duce la aparitia de aderente la nivelul trompelor uterine si obstructia (infundarea) acestora. In acest moment, spermatozoizii nu pot trece catre portiunea distala a trompei pentru a fertiliza ovulul, insa, in unele cazuri, acest lucru se produce dar sarcina se va fixa de aderentele de la nivelul trompei uterine, in loc sa ajunga in uter.

Cele mai frecvente bacterii care produc boala inflamatorie pelvina si aderentele tubare sunt Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum si Mycoplasma hominis, insa si alti germeni cu tropism genital. De aceea este important, inainte de a planifica o sarcina, sa se efectueze un consult ginecologic cu recoltarea de analize vaginale extinse.

Factori de risc

  • O sarcina ectopica anterioara
  • Inflamatie sau infectie. Infectiile cu transmitere sexuala, precum gonoreea sau chlamydia, pot determina inflamatie la nivelul trompelor uterine si a organelor invecinate, crescand riscul de sarcina ectopica
  • Tratamente de fertilitate; unele cercetari sugereaza ca femeile care au urmat tratamente de fertilizare in vitro (FIV) sau tratamente similare sunt mai predispuse la a dezvolta o sarcina ectopica. Infertilitatea in sine poate, de asemenea, sa creasca riscul.
  • Chirurgie tubara; interventia chirurgicala de corectie a unei trompe uterine inchise sau afectate poate creste riscul de sarcina ectopica.
  • Fumatul; obiceiul de a fuma inainte sa ramai insarcinata poate creste riscul de sarcina ectopica. Riscul este cu atat mai crescut cu cat fumezi mai mult.

Alti factori care cresc riscul de sarcina ectopica sunt: endometrioza, boala inflamatorie pelvina, varsta peste 35 de ani.

Totusi, aproximativ jumatate dintre femeile cu sarcina ectopica nu au factorii de risc cunoscuti. Femeile active sexual ar trebui sa fie atente la modificarile din organism, in special daca experimenteaza simptomele unei sarcini ectopice.

Diagnostic

In functie de simptomele prezentare de paciente, diagnosticul sarcinii extrauterine este mai simplu sau mai complex. De obicei pacientele se prezinta pentru durere abdominala si sangerare, moment in care se va efectua un consult ginecologic si o ecografie transvaginala. In unele cazuri o formatiune la nivelul unuia dintre ovare, cu absenta sarcinii intrauterine si prezenta lichidului liber in cavitatea abdominala sunt suficiente pentru a pune diagnosticul. Insa, de cele mai multe ori, atat examenul clinic cat si ecografia nu ofera suficiente informatii si se va doza hormonul de sarcina beta HCG, repetat in dinamica la 48 ore, care ar trebui sa se dubleze in cazul unei sarcini normale. Ulterior, in functie de evolutia beta HCG, clinica si ecografica, diagnosticul va deveni din ce in ce mai clar.

Tratament

O sarcina ectopica nu se poate misca sau nu poate fi transferata in uter, prin urmare, intotdeauna necesita tratament. Exista doua metode folosite pentru tratarea sarcinii ectopice.

1. Medicamentele

– Cel mai frecvent medicament folosit este metotrexatul, care opreste dezvoltarea celulara. Metotrexatul este administrat injectabil, intr-o singura doza si se poate repeta, la nevoie, insa se foloseste doar in cazul in care trompa uterina nu este rupta si beta HCG-ul este doar pana intro anumita valoare. Sarcina este ulterior absorbita de organism pe parcursul a 4-6 saptamani. Nu este necesara indepartarea trompei uterine. Posibilele efecte adverse ale administrarii metotrexatului sunt: greata, varsaturile, diareea, ameteala. In timpul tratamentului, se recomanda evitarea: exercitiilor fizice intense, contactului sexual, alcoolului, vitaminelor si alimentelor care contin acid folic, medicamentelor nesteroidiene (ibuprofen), precum si expunerea prelungita la soare, intrucat metotrexatul poate determina sensibilitate solara.

2. Interventia chirurgicala

– – In cazul in care sarcina ectopica a determinat ruperea trompei uterine, se impune interventia chirurgicala de urgenta. Uneori, este necesara operatia chiar si in absenta rupturii trompei. In acest caz, sarcina ectopica poate fi indepartata de la nivelul trompei uterine, insa poate fi necesar sa fie indepartata chiar si trompa uterina in intregime. In general, interventia se face pe cale laparoscopica insa, in caz de urgenta, se va efectua pe cale clasica.

Experinta unei sarcini extrauterine poate fi traumatizanta pentru o femeie, mai ales daca este la prima sarcina si isi doreste foarte mult un copil. Amintim aici cateva intrebari adresate in mod frecvent de paciente, pentru o mai buna intelegere a procesului si a evolutiei ulterioare.

1. Se va intampla din nou?

Odata ce ai avut o sarcina extrauterina, sansa de a avea o alta sarcina ectopica este crescuta. Riscul este crescut cu aproximativ 10 %. De fapt, in majoritatea populatiei, riscul este de 1-2%. Este important de retinut ca sansa de a avea o sarcina normala dupa ce ai avut o sarcina extrauterina este mult mai mare, aceasta variaza de la 50-80%.

2. Care sunt sansele de a avea o sarcina normala?

In general, sansele de avea o sarcina normala variaza de la 50-80%. Riscul unei sarcine extrauterine dupa tratament de fertilizare in vitro este crescut de 4 ori. Odata ce sarcina este bine fixata, in special dupa primele 3 luni de sarcina, sansele de a duce o sarcina la termen este foarte mare. Daca pacienta a avut o sarcina extrauterina in trecut nu inseamna ca urmatoarea sarcina, nasterea sau travaliul poate avea complicatii.

3.Cat dureaza sangerarea dupa o sarcina extrauterina?

A sangera dupa o sarcina extrauterina este normal. Cauza este data de eliminarea mucoasei uterine (endometru). Uneori, se poate intampla ca sangerarea sa dureze mai mult decat o menstruatie obisnuita.

4. Cand pot sa incerc sa raman insarcinata din nou?

Studiile stiintifice nu dovedesc ca o perioada de asteptare este in favoarea unei sarcini normale, sau daca la scurt timp dupa sarcina extrauterina pacienta a ramas insarcinata din nou, va creste riscul unei alte sarcine extrauterine. Doar in cazul in care sarcina extrauterina a fost tratata cu Metrotrexate este bine sa treaca cel putin 3 luni inainte de a concepe din nou. Metrotrexate este un agent chimioterapeutic, bine cunoscut pentru efectele secundare avute asupra dezvoltarii embrionului, de aceea trebuie folosita o metoda sigura de contraceptie pe parcursul acelor luni de asteptare.

5. Doctorul mi-a spus ca mi s-a facut o salpingostomie, ce inseamna aceasta?

Operatia de salpingostomie inseamna cu o mica incizie s-a facut de-a lungul trompei uterine si astfel sarcina extrauterina a fost indepartata. Incizia a fost lasata nesuturata ca sa se vindece. Aceasta inseamna ca trompa uterina nu a fost indepartata si se recurge la aceasta procedura cand cealalta trompa uterina este nefunctionala sau a fost indepartata printr-o alta procedura anterioara.

6. Cand am fost operata mi s-a indepartat intreaga trompa uterine?

In functie de cat de afectata este trompa uterina, medicul va decide daca indeparteaza intreaga trompa uterina sau numai tesutul de sarcina (trofoblastul).

7. Daca nu mai o parte din trompa uterina s-a extirpat, care sunt sansele de a ramane din nou insarcinata?

Studiile stiintifice evidentiaza sanse egale pentru a duce o sarcina la termen, fie ca trompa uterina afectata a fost indepartata ori fie ca a fost lasata pe loc si a fost indepartata numai sarcina extrauterina.

8. Pentru ca am avut o sarcina extrauterina rupta a fost nevoie sa mi se faca o incizie abdominala si nu s-a putut interveni laparoscopic. Cum ma va afecta acest lucru in incercarea de a ramane insarcinata din nou?

Perioada de recuperare dupa o interventie laparoscopica este mai scurta si activitatea poate fi reluata dupa cateva zile, insa nu exista nici o evidenta care sa sugereza ca una dintre aceste doua proceduri este superioara celeilalte in legatura cu urmatoarele sarcini.

9. Dupa cate zile o sa am urmatoarea menstruatie?

Daca ciclurile au fost regulate pana inainte de a avea sarcina extrauterina, urmatoarea menstruatie va fi intre 4 si 6 saptamani. In cazul in care ciclurile au fost neregulate, perioada in care va aparea menstruatia poate varia. In cazul trec mai mult de 3 luni, este necesar un consult ginecologic.

10. Ce se intampla daca Rh este negativ?

Daca aceasta este prima sarcina si Rh-ul partenerului este pozitiv, se va administra imunoglobulina umana anti D, pentru a evita aparitia anticorpilor la o sarcina viitoare, dar nu mai tarziu de 3 zile de la operatie.

11. Ce se poate face sa previi o sarcina extrauterina?

Din pacate nici o masura de tratament nu poate impiedica sarcina extrauterina. Daca se suspicioneaza o infectie genitala este important sa se efectueze un consult ginecologic, pentru a fi diagnosticata si tratata. De asemenea, reducerea

12. As putea folosi ca metoda de contraceptie dispozitivul intrauterin (steriletul)?

Atat steriletul cu cupru cat si Mirena sunt metode sigure de contraceptie si nu exista nici o evidenta care sa arate ca aceste metode de contraceptie pot duce la sarcina ectopica. Totusi daca steriletul nu isi indeplineste rolul si pacienta ramane insarcinata, sansele de a avea o sarcina extrauterina sunt usor crescute.

13. Pot sa folosesc tablete anticonceptionale?

Da, tabletele anticonceptionale se pot folosi ca metoda de contraceptie dupa o sarcina extrauterina. Folosirea de tablete anticonceptionale nu va creste sansa unei alte sarcine extrauterine.

14. Cum va decurge urmatoarea mea sarcina?

Avand o sarcina extrauterina in trecut nu inseamna ca urmatoarea sarcina va fi cu probleme. Daca pentru sarcina extrauterina s-a folosit Metrotrexat este bine sa se astepte cel putin 3 luni pana la o noua sarcina.

Dr. Constandin Carmelina – Ofelia

Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...