Calcul ovulație

TIPURI DE CELULE STEM

Celulele stem reprezinta principalele componente tisulare ale organismului in formare, in primele etape ale dezvoltarii acestuia.

Celulele stem reprezinta principalele componente tisulare ale organismului in formare, in primele etape ale dezvoltarii acestuia. Practic, aceste celule tinere nespecializate, multipotente, reprezinta sursa celulara de la care se diferentiaza toate tipurile de celule specializate existente la nivelul tesuturilor si organelor (ex. tesutul nervos, tesutul muscular, tesutul osos etc.).

La organismul adult, mai ales in tesuturile cu o rata crescuta de reinnoire, se regasesc intr-un numar mult mai mic celule stem adulte (ex. Maduva osoasa hematogena; derm, mucoase). Aceste celule constituie sursa pentru reinnoirea periodica a elementelor figurate ale sangelui, a tegumentului si mucoaselor. In schimb, in sangele placentar concentratia celulelor stem adulte este semnificativ mai mare. De asemenea, s-au observat cateva aspecte particulare ale celulelor stem placentare comparativ cu cele recoltate de la un organism adult:

  • Toleranta imunologica a organismului receptor fata de celulele stem placentare este mult mai buna, deoarece aceste celule au un grad mai mic de specializare, respectiv o identitate imunologica mai putin bine definita.In aceste conditii transplantul de sange placentar nu presupune o “compatibilitate perfecta imunologica ” intre donator si primitor;
  • Posibilitatea transmiterii unor boli infectioase este mult mai mica;
  • Rata de multiplicare a celulelor stem placentare este mult mai mare.

Exista 2 tipuri de celule stem placentare, respectiv celule stem hematopoetice si celule stem mezenchimale. Celulele stem hematopoietice asigura formarea liniilor celulare sangvine, respectiv a globulelor rosii (hematiilor), a globulelor albe (leucocitelor) si a plachetelor sangvine (trombocitelor). Celule stem mezenchimale reprezinta sursa dezvoltarii diferitelor structure tisulare si organice (ex. tesutul nervos, tesutul cardiac, tesutul muscular, tesutul osos). In prezent, se afla in stadiu de experiment terapia de regenerare tisulara si organica. Aceasta se bazeaza pe utilizarea celulelor stem mezenchimale.

INDICATII DE UTILIZARE A CELULELOR STEM

In momentul de fata exista indicatii standard de utilizare a celulelor stem in peste 70 de boli. Marea majoritate a acestora reprezinta boli hematologice maligne, cu evolutie severa, care nu raspund favorabil la tratamentele uzuale chimioradioterapice. In aceste situatii transplantul de celule stem hematopoietice reprezinta o alternativa terapeutica salvatoare de vieti. De asemenea, sunt folosite ca tratament adjuvant (complementar) in anumite forme de tumori maligne. Date fiind caracteristicile particulare ale acestor celule stem, potentialul lor de utilizare este foarte mare. Prin urmare, in viitor exista posibilitatea largirii indicatiilor terapeutice, adaugandu-se si alte afectiuni, la bolile actuale. Astfel in stadiul de studiu clinic se afla anumite forme de tumori maligne, boli metabolice cu transmitere ereditara, boli afectand sistemul nervos central sau utilizarea celulelor stem, ca terapie genica. Utilizarea celulelor stem mezenchimale pentru regenerare tisulara (neuronala , cardiaca, musculara) sau organica se afla in stadiu experimental, deschizand noi oportunitati terapeutice in afectiuni severe cu prognostic rezervat.

Constantin Ecaterina

Asistent Medical

Spital Euromaterna Constanta

februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...
mai 18, 2023
Colposcopia este o procedura simpla, rapida, noninvaziva, ce evidentiaza in detaliu leziunile de la nivelul...