Testul Halosperm este un kit de diagnostic in vitro care permite măsurarea fragmentării ADN-ului într-un mod rapid, rezultatul fiind eliberat in aceeasi zi . Halosperm permite o evaluare îmbunătățită a calității spermei, completând informațiile oferite de analiza convențională a spermei ( spermograma). Spermograma studiază concentrația, motilitatea și morfologia spermatozoizilor insa nu analizeaza unul dintre cei mai importanți parametri, integritatea moleculei de ADN.
15% dintre bărbații considerați a fi infertili prezintă analize normale ale spermei, ceea ce face ca o evaluare mai profundă a eșantionului să fie importantă.
Halosperm facilitează luarea deciziilor pentru profesioniștii medicali cu privire la care tehnică de reproducere asistată este cea mai potrivită pentru fiecare cuplu:
- Inseminare intrauterina
- Fertilizare in vitro de tip standard
- Fertilizare in vitro folosind tehnica ICSI cu preparare clasica a probei de sperma
- Fertilizare in vitro folosind tehnica ICSI combinata Zymot- o noua tehnica de preparare a spermei utilizata in cazurile de fragmentare ADN peste limitele normale)
Halosperm se bazează pe tehnica SCD, bazată pe un proces controlat de denaturare a ADN-ului pentru a facilita îndepărtarea ulterioară a proteinelor conținute în fiecare spermatozoid. În acest fel, spermatozoizii normali creează halouri formate din bucle de ADN la capul spermatozoizilor, care nu sunt prezente la cei cu ADN deteriorat. În plus, Halosperm permite vizualizarea spermatozoizilor care conțin ADN foarte degradat în comparație cu alte tipuri de daune mai puțin agresive. Acest fapt este de mare importanță în diagnosticul și monitorizarea varicocelului.
Deteriorarea ADN-ului spermatozoizilor este un proces multifactorial. Deoarece poate avea cauze multiple, analiza de fragmentare, oxidare și vitalitate este recomandată în special pentru:
- Cupluri cu antecedente de avorturi spontane.
- Cupluri cu infertilitate inexplicabilă de mai mult de 6 luni
- Bărbați peste 40 de ani
- Utilizarea de îmbrăcăminte strânsă
- Bărbații cu antecedente de cancer
- Bărbații sub tratament cu medicamente prescrise
- Bărbații expuși la agenți toxici
- Bărbații care au avut infecții urogenitale
- Bărbații cu obiceiuri de viață nesănătoase: cei care fumează, sunt sedentari, au o alimentație dezechilibrată sau sunt obezi.
- Calitatea proastă a embrionilor rezultati dupa o procedura FIV
- Factorul masculin de cauză necunoscută