CE ESTE TOXOPLASMOZA?
O infectie transmisa de un parazit, toxoplasmoza gondii, care se gaseste in intestinele pisicii sau ale altor tipuri de animale, dar si in pamant. Toxoplasmoza este o boala benigna care se caracterizeaza prin absenta simptomelor sau prin simple semne de gripa.
Care sunt riscurile pentru femeia insarcinata?
La viitoarea mama, toxoplasmoza trece deseori neobservata, sau ramane benigna. Totusi, poate contamina fatul. La inceputul sarcinii, riscul transmiterii este mic (1%), dar consecintele sunt grave: avort, probleme cerebrale, afectarea vederii copilului in copilarie. Spre sfarsitul sarcinii, riscul de transmitere este mult mai ridicat (90%), dar consecintele sunt mult mai putin grave pentru bebelus.
Se poate preveni acesta boala?
Cu siguranta, iar pentru asta nu trebuie decat sa respectati regulile simple de igiena. Ca viitoare mamica trebuie sa spalati foarte bine cruditatile, sa va abtineti sa mancati in localuri publice si sa consumati intotdeauna carnea foarte bine fiarta. De asemenea, este bine sa evitati sa schimbati nisipul pisicii, iar pentru a evita contaminarea de la pamant ar fi bine sa lasati gradina in grija celorlalti. Spalatul pe maini in mod regulat este recomandarea noastrea prentru prevenirea acestei boli.
Cum se depisteaza acesta boala?
Daca rezultatul testului serologic nu a fost pozitiv inainte de sarcina, este nevoie de o analiza a sangelui chiar in prima luna a sarcinii. Daca rezultatul testului este pozitiv, laboratorul stabileste daca este vorba despre o infectie dobandita inainte sau in timpul sarcinii. Daca viitoarea mama este seronegativa, sarcina trebuie mult mai bine supravegheata.
Care sunt analizele recomandate?
Este de ajuns o analiza a sangelui in fiecare luna pentru a va asigura ca nu apare fenomenul de seroconversie, adica trecerea de la un test serologic negativ la unul pozitiv. Acest lucru apare in 1,5% dintre cazuri si demonstreaza ca infestarea s-a produs in timpul sarcinii. In acest caz, viitoarea mama va primi antibiotice care vor elimina riscul transmiterii virusului la fat. Este necesara o supraveghere a fatului? Este chiar indispensabila. O amniocenteza, o punctie a cavitatii amniotice permite medicului sa vada daca fatul a intrat in contact cu parazitul. Ecografiile indica daca fatul este atins sau nu de boala. De fapt, gratie progresului inregistrat in modul de depistare a acestei boli, in zilele noastre nu mai exista copii nascuti cu grave boli cerebrale. Oricum, viitoarelor mamici si copiilor lor li se administreaza tratamente care impiedica aparitia anomaliilor severe la bebelusi.