STERILETUL

Dispozitivele intrauterine (IUD) raman cea mai populara metoda de contraceptie in special in randul femeilor care au cel putin o nastere.

Sfatul medicului pentru femeile tinere, active sexual este sa se investigheze orice secretie vaginala anormala pentru eliminarea oricarei suspiciuni de infectie cu transmitere sexuala.

CUM ARATA DISPOZITIVUL?

Steriletul este foarte mic, de marimea unui bat de chibrit. Se introduce in cavitatea uterina, preferabil, in ultima sau penultima zi de menstruatie. Uterul este de dimensiunea unui pumn inclestat, deci daca inchizi pumnul in jurul unui bat de chibrit, vei putea “vizualiza” cum sta steriletul in uterul tau.

Majoritatea dispozitivelor sunt in forma literei “T”, fabricate din plastic si cupru, uneori cu putin argint in interior (cantitatea de argint este nesemnificativa, deci nu merita sa-ti pastrezi vechiul dispozitiv intrauterin).

Toate steriletele au unul sau doua fire care ies din cavitatea uterina si raman in vagin. Existenta lor in vagin indica faptul ca dispozitivul este la locul lui; insa cea mai importanta utilitate a lor este atunci cand trebuie scos steriletul: medicul trage cu o pensa chirurgicala de fire, extragand astfel dispozitivul.

CUM FUNCTIONEAZA?

Atata timp cat ramane in cavitatea uterina, in pozitia in care a fost inserat, va protejeaza de o sarcina nedorita. In principiu, steriletul actioneaza in trei moduri:

  • impiedica patrunderea spermatozoizilor in uter si in trompele uterine;
  • modifica glera cervicala, creand o bariera “naturala” in calea spermatozoizilor;
  • influenteaza endometrul, impiedicand fixarea ovului.

Orice medic va va explica faptul ca acestea sunt mecanismele de functionare, nefiind adevarat faptul ca provoaca avort.

CE EFECTE SECUNDARE POT APAREA?

Exista cateva efecte adverse care pot aparea dupa montarea steriletului si pe care trebuie sa le cunosti inainte de a opta pentru un IUD:

  • modificarea ciclurilor menstruale (durata si flux);
  • aparitia durerilor in timpul menstruatiilor;
  • sangerari abundente cu risc de anemie secundara.

Deci steriletul nu este o metoda contraceptiva recomandata celor care au deja menstruatii abundente si lungi.

DACA V-ATI HOTARAT SA VA PUNETI STERILET

Dupa ce v-ati hotarat sa folositi steriletul ca metoda de contraceptie, suna-va ginecologul pentru inserarea dispozitivului. Vi se va spune ca perioada optima inserarii lui este la sfarsitul menstruatiei sau imediat dupa, fara sa fi avut contact sexual in aceasta perioada pentru a exclude o eventuala sarcina.

Cand veti ajunge in cabinet, medicul va va ruga sa va intinzi pe masa ginecologica, mai intai pentru consultatie si vi se va masura lungimea uterului cu un instrument medical numit histerometru. Toate steriletele se pliaza si intra intr-un dispozitiv medical ce arata ca un pai (de baut). Acest “pai” va fi introdus de medic prin vagin si prin colul uterin direct in uter, apoi steriletul va fi impins din “pai” pentru a se fixa in cavitatea uterina.

Intregul “proces” va dura cam aproximativ 15 minute.

Majoritatea femeilor afirma ca o vizita la dentist este mult mai neplacuta decat inserarea unui sterilet, iar durerile (daca apar) sunt suportabile.

Totusi exista si un procent foarte mic de femei care spun ca este foarte dureroasa inserarea dispozitivului, iar gradul de durere pe care il simti depinde in mare parte de urmatorii factori:

  • cat sunteti de relaxata;
  • marimea si forma uterului;
  • priceperea doctorului.

Puteti lua un antialgic inainte cu o ora sau doua de inserarea dispozitivului pentru a reduce la minimum disconfortul.

Dupa ce vi se insera steriletul, ar trebui sa va intindeti in pat pentru cel putin jumatate de ora. De obicei, medicul va prescrie un antispastic si un antiinflamator, pentru a calma eventualele dureri ce pot aparea. Puteti sa va procurati niste absorbante, in eventualitatea in care mai pierdeti putin sange in timpul noptii sau in zilele urmatoare.

Nu se recomanda folosirea tampoanelor (interne) pana la urmatoarea menstruatie!

Din bun-simt ar trebui sa acordam o pauza de 24 de ore intre insertia steriletului si urmatoarea partida de sex!

CARE POT FI INCONVENIENTELE STERILETULUI?

Expulzia – Respingerea dispozitivului de catre organism poate fi una din surprizele neplacute, el coborand din cavitatea uterina la nivelul colului uterin.

De aceea, se recomanda ca la intervale regulate de timp sa verificati cu degetele (introduse in vagin) daca nu cumva steriletul “coboara”. Tot ce ar trebui sa simtiti sunt firele care atarna in vagin, nu dispozitivul insusi care este tare la atingere.

Perforatia – Uneori steriletul strapunge (“perforeaza”) peretele uterin. De obicei asta se intampla la inserarea lui. Perforatia reprezinta o urgenta medicala, deci daca apar dureri in abdomenul inferior suna-ti medicul.

Infectii vaginale – Se intalnesc destul de des la pacientele cu IUD si de obicei se manifesta in urmatoarele trei saptamani de la inserare.

In general, la femeile care au infectii transmise prin contact sexual si raman nedescoperite, spre exemplu chlamydia, dupa insertia steriletului, boala se agraveaza.

Daca apare vreo scurgere urat mirositoare, aveti dureri sau febra, consultati un medic de urgenta!

Sarcina ectopica – Dispozitivul intrauterin este foarte util in prevenirea sarcinilor localizate normal, in cavitatea uterina. Deci, daca totusi apare o sarcina, exista sanse mari ca aceasta sa fie “extrauterina”. Simptomele sunt: dureri in abdomenul inferior si sangerare. Contactati-va medicul de urgenta daca apar!

Infertilitate – Exista o probabilitate extrem de mica sa apara probleme de fertilitate, asta numai daca sunteti destul de ghinionista sa capatati vreo infectie!

Dupa inserarea steriletului, controlul ginecologic anual este suficient.

Majoritatea dispozitivelor intrauterine au o “durata de viata” intre 5 si 10 ani, functie de firma producatoare. Dupa aceasta perioada va puteti pune altul sau daca preferati, puteti schimba metoda de contraceptie.

aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...