COMUNICAT DE PRESA 15.03.2020

Dr.Rusa Ion Marius
Director General Euromaterna
Presedinte CA Euromaterna
Medic primar obstetrica-ginecologie

“ In urma tuturor comentariilor aparute in mediul on-line, ma simt dator sa fac urmatoarele precizari:
1. In data de 28 Februarie 2020, am plecat in Austria impreuna cu sotia si baiatul intr-o statiune montana. In acel moment, in Austria nu era declarat niciun caz de infectare cu Coronavirus- Covid 19.
2. Pe data de 07 Martie 2020 ne-am intors cu avionul in tara. Precizez ca in acel moment (ca si acum), Austria nu era declarata Zona Rosie cu potential de infectie. Ca urmare, la aeroport nu am fost pusi sa completam niciun formular special, iar conform protocoalelor existente nu a fost necesara autoizolarea.
3. In aceasta saptamana nu am prezentat niciun fel de simptom de raceala sau gripa (cum nu prezint nici in acest moment).
4. In tot acest timp, de cand m-am intors, am luat urmatoarele masuri de precautie:
     a. – nu am intrat in nicio interventie chirurgicala si nu am asistat nicio nastere.
     b. – am efectuat cateva consultatii medicale, luandu-mi masuri de precautie suplimentare ( distanta de discutie de mai mult de 1 metru fata de pacienta, spalare pe maini la fiecare consultatie, purtarea mastii de protectie, etc).
5. Am considerat totusi necesar sa ne facem testul pentru Covid- 19, reusind sa facem acest test in regim privat.
6. Rezultatele testului au fost pozitive pentru mine si sotia mea, negativ pentru baiatul meu. In urma rezultatului testului, am anuntat conform procedurii Directia de Sanatate Publica si am fost internati , eu si sotia mea, in Spitalul de Boli Infectioase Constanta. Mentionez ca eu si sotia mea nu avem niciun simptom si ne simtim bine.
7. Cu privire la Spitalul Euromaterna pot sa precizez ca s-au luat, impreuna cu Directia de Sanatate Publica, toate masurile necesare pentru a impiedica infectia cu Coronavirus inca din data de 01 Martie 2020:
     a. – nu s-a mai permis accesul niciunui apartinator sau vizitator in spital;
     b. – dezinfectia si asepsia se fac cu toate biocidele recomandate de Directia de Sanatate Publica conform protocoalelor;
     c. – personalul sanitar poarta echipament de protectie si respecta procedurile de spalare a mainilor , atat pentru protectia pacientilor cat si pentru protectia personala.”

Inapoi la Reportaje si interviuri